Zašto je vašoj kompaniji potreban definisani brend i veb lokacija?

Da li ste ikada posetili neku web stranicu i odmah se osećali zbunjeno? Da li su kopija i dizajn propustili da vas obaveste ko je kompanija, šta su prodali ili zašto biste trebali kupovati od njih? Ili je, na drugom kraju spektra, web lokacija bila pretrpana kontradiktornim informacijama, sporadičnim elementima dizajna i nepotrebnim funkcijama?


Ovo užasno korisničko iskustvo rezultat je loše strategije brendiranja ili nedostatka brenda u prvom redu. Kao što je definisano od strane Entrepreneur, brendiranje je _ „marketinška praksa stvaranja imena, simbola ili dizajna koji identifikuje i razlikuje proizvod od ostalih proizvoda.“ _ Imati snažnu marku i odgovarajuću strategiju može vašu poslovnu ili ličnu karijeru pozicionirati konkurentno na vašem tržištu ili industrija. Bez toga, vaša kompanija i web stranica postaju još jedna buka na Internetu.


Uzimajući u obzir da dosledno predstavljanje brenda u proseku povećava prihod za 23%, za vaše poslovanje je vitalno da imate definisan brend. I pošto se 54% kupaca obraća web lokaciji brenda radi informacija o proizvodima, korisničkoj službi i personalizovanoj kupovini, veb lokacija brenda je važnija nego ikad.

Značaj brenda

Još jednom preispitujući preduzetničku definiciju brendiranja, cilj brenda je da razlikuje vašu organizaciju, proizvod / usluge i identitet od identiteta konkurencije. Iako je efikasno pozicioniranje vašeg preduzeća na tržištu glavni cilj i prednost brendiranja, on nudi i nekoliko drugih prednosti:

Brend je iskustvo

Dok razvijate ovaj entitet za svoje poslovanje, vi zauzvrat stvarate iskustvo kupaca. Sve, od vašeg logotipa do interaktivnosti vaše web stranice, deo je ukupnog iskustva brenda. Način na koji vaš tim za korisničku podršku odgovara na poruke, sadržaj objavljen na profilima društvenih mreža vaše kompanije, način na koji se kupci ubacuju u proizvode i usluge – sve se vrti oko vašeg brenda.


Vaša marka ima moć da stvori jedinstveno iskustvo za vaše kupce. Ovo iskustvo se proširuje različitim mrežnim kanalima, ličnim interakcijama sa zaposlenima i drugim slučajevima. Kada je vaš brend neorganizovan ili nije definisan, ovo korisničko iskustvo je dezorijentisano i nepoželjno. 

Brendiranje dovodi do prepoznavanja

Ako bi dobili test najboljih svetskih brendova, većina nas bi prošla sa letećim bojama. Od McDonald’s-a do Valt Disnei Compani do Soni-a, za nekoliko sekundi možemo da identifikujemo vodeće brendove. Dosledna i uspostavljena strategija brenda poboljšava prepoznavanje vašeg brenda od strane kupaca. U proseku je potrebno otprilike 5 do 7 utisaka na brend pre nego što vas se neko seti. Stoga, tih prvih nekoliko utisaka treba da budu jaki – a ne rasuti!
Pored toga, kako navodi Reuters, 82% investitora veruje da snaga brenda i prepoznavanje imena postaju sve važniji u vođenju donosioca odluka.

Kupci veruju brendovima

Da li ste znali da 48% potrošača očekuje da ih brendovi poznaju i pomažu u pronalaženju novih proizvoda ili usluga koji odgovaraju njihovim potrebama? Ovo je izvedeno iz nivoa poverenja u brend. Nakon što prepoznaju vaš brend i stupe u interakciju sa njim, kupci će početi da veruju vašoj kompaniji za njihove specifične potrebe.
64% potrošača kaže da su zajedničke vrednosti glavni razlog što imaju pouzdan odnos sa brendom. Ako se vaš brend diskombubuje na mreži, kako ćete moći da demonstrirate vrednost svoje kompanije / proizvoda / usluge i steknete poverenje svoje ciljne publike?

Treba vam strategija brenda

Nakon uspostavljanja vašeg brenda, morate osmisliti strategiju brenda. Strategija brenda identifikuje ciljeve vašeg brenda kao i kako ih najbolje postići koristeći različite komponente vašeg brenda, uključujući jezik, logotip i zaštitne znakove (takođe poznat kao vodič za standarde brenda). Iako će se veći deo strategije vašeg brenda fokusirati o tome kako na odgovarajući način iskoristiti brend u marketinškim i naporima kompanije, Hubspot takođe identifikuje 7 komponenata koje sve strategije brenda moraju da sadrže:

Svrha: Definisanje vizije vaše kompanije.
Doslednost: Osigurajte neprimjetno predstavljanje svog brenda.
Emocije: Koji je ton glasa vašeg brenda? Kako vaš brend treba da prenese emocije?
Fleksibilnost: Utvrdite kako i kada se okretati, ako je potrebno.
Uključivanje zaposlenih: Opišite kako zaposleni mogu najbolje da predstavljaju i promovišu brend.
Lojalnost: Razgovarajte o tome kako prepoznati i ceniti svoje verne kupce.
Svest o konkurenciji: Analizirajte svoje konkurente i odredite kako da razlikujete svoj brend.
Sa učvršćenom strategijom brenda možete da napredujete razvojem i pokretanjem veb stranice koja predstavlja vaš brend na pozitivan, tačan i dosledan način.

Šta treba da ima svaka veb lokacija brenda?

Zapamtite, cilj vaše web stranice je da informiše kupce i podstakne ih da veruju vašem brendu. Zauzvrat će se s vremenom pretvoriti u kupce koji plaćaju. Međutim, neorganizovan, haotičan dizajn veb stranica neće uspeti. Ne želite da kupci pristupaju vašoj veb lokaciji samo da bi bili zbunjeni!
U stvari, ako kupci ne mogu da pronađu ono što žele na vašoj veb stranici ili početnoj stranici, 79% će izaći sa vaše stranice i potražiti drugu veb lokaciju kako bi dovršili svoj zadatak. S obzirom na to da 81% kupaca pre kupovine završava opsežno istraživanje na mreži, vaša veb lokacija mora da sadrži sledeće komponente.

Jasna poruka

Naoružani definisanim brendom i temeljnom strategijom brenda, vaš marketinški tim će znati kako da saopšti poruku vašeg brenda putem veb stranice kompanije. Kopija veb stranice treba da bude:

Jasno
Jasan
Informativni
Zabavno
Očaravajuće
Usklađeno sa vašom strategijom brenda!
Zapamtite, vaša poruka o brendu mora da demonstrira vrednosti vaše kompanije i zašto kupci treba da veruju i kupuju od vašeg preduzeća.

Dosledan dizajn

Kao što je istaknuto u vašoj strategiji, vaša veb lokacija mora sadržavati dosledne elemente brendiranja i dizajna u celini. Nakon čitanja ovog članka, odvojite vreme za istraživanje veb stranice Bluehost. Dok se krećete različitim stranicama i proizvodima na našoj veb lokaciji, primetićete da su sve, od kopije veb stranice, do ilustracija, izgleda i fotografija neprekidno usklađeni sa našim brendom.
Bilo bi čudno kad bismo odjednom imali narandžastu stranicu sa potpuno drugačijim izgledom, zar ne?

Ključne informacije o kompaniji

Kada korisnici slete na vašu veb lokaciju, žele informacije što pre. Ili, žele da znaju gde na vašoj veb lokaciji mogu da pronađu te informacije.
Na primer, ako ste vlasnik restorana, posetioci vaše veb stranice trebalo bi da mogu lako da pronađu vaš meni i vaše radno vreme. Ako se ne postavi na vašu početnu stranicu, navigacija na veb lokaciji treba da jasno prikazuje veze do ovih dugmadi.
Informacije koje korisnici obično traže uključuju:

Proizvodi i usluge
Cene
Sati rada
informacije o proizvodu
Istorija kompanije
Zaposleni
Bio
Čuvajte lokaciju i uputstva
Ako zaboravite da uvrstite takve vitalne informacije, potencijalni kupci mogu ostaviti negativan utisak o vašem brendu. Obavezno postavite važne detalje tamo gde ih posetioci mogu pronaći.

Pokrenite web lokaciju vašeg brenda

Nakon što ste precizno razvili i definisali svoj brend i strategiju, možete ga deliti sa svetom tako što ćete napraviti VordPress veb lokaciju. Zapamtite, vaša veb lokacija je odraz vašeg brenda – a ne produžetak – pobrinite se da sledi vašu strategiju do „T“!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *