Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom dizajniranja i izrade veb stranice

1. Izbor domena i hostinga

Sjajna imena domena (pogledajte Google i Iahoo, za dvoje) govore toliko dok govore tako malo. Pored toga što je nezaboravno, ime domena mora tačno odražavati glas vašeg brenda i biti gotovo nemoguće pogrešno napisati. Pronalaženje pravog imena za vaš brend je presudno, jer uključivanje kombinacije SEO-a, jednostavnog pravopisa i identiteta brenda u ime domena dovodi do većih šansi da se nalazite u rezultatima pretraživača. Jednostavno rečeno, preduzeća kojima je lako pristupiti putem Interneta dobijaju više kupaca.

Kada upoređujete hosting pakete, od vitalne je važnosti uzeti u obzir prirodu vaše veb lokacije i poslovanja. Da li će veb lokacija biti bogata medijima, sa gomilom slika, video zapisa i prezentacija? Imate li internu tehničku podršku ili vam je potrebna pouzdana podrška koja odgovara vašem dobavljaču usluga hostinga? Takođe razmislite o količini prometa koji će vaša veb lokacija ostvariti. Da li kompanija za hosting nudi skalabilna rešenja? Koje rezervne kopije, bezbednost i dodatne funkcije se nude? Ne zaboravite da pre donošenja konačne odluke istražite kritike o učinku kompanije na društvenim mrežama i nezavisnim veb lokacijama.

2. Backend usluge (CMS „Sistem za upravljanje sadržajem“ / softver)

Nemoguće je razviti sjajnu veb stranicu bez funkcionalnog programa koji brine o pozadini. Ako svoju veb stranicu smatrate automobilom, možete da shvatite zašto. Kada prijatelji vide vaš sjajni novi sportski automobil, gledaju uglađeni lak, blistave gume i luksuzna kožna sedišta. U svetu veb stranica to se odnosi na deo vaše veb lokacije koji korisnik direktno doživljava. Baš kao i snažni motor u vašem sportskom automobilu, pozadina vašeg veb mesta je mesto gde se magija zaista događa. Bez jakih pozadinskih usluga, vaša veb lokacija neće moći da „oduševi“ vaše goste. Slično tome, sportski automobil bez motora postaje beskoristan. Jedan od najboljih „pokretača“ veb lokacija za e-trgovinu je Magento, dok je VordPress prilagodljivi CMS idealan za informativne veb lokacije.

3. Čist dizajn

Jedna od najvažnijih stvari koje treba zapamtiti tokom procesa izrade veb stranica je stvaranje čistog, privlačnog dizajna. Kvalitetan dizajn je atraktivan i lak za čitanje uz intuitivnu navigaciju. Što je najvažnije, čist dizajn pomaže gledaocima da se usredsrede na vrednost vašeg brenda i sadržaja umesto da ometaju grafiku i velike količine teksta. Kupci često dizajn veb stranica povezuju sa kvalitetom određene kompanije ili proizvoda. Stoga je čist dizajn presudan za pružanje pozitivnog korisničkog iskustva koje podstiče kupce da se vrate.

4.Efektivna šema boja

Šeme boja su važnije nego što kupci shvataju. Različite boje imaju sposobnost izazivanja emocionalnih reakcija, poput smirenosti, sreće ili frustracije. Što se tiče upotrebe boja u dizajnu veb stranice, neophodno je razmotriti nišu, ciljnu publiku, brendiranje i elemente teorije boja vaše kompanije. Na koje boje će vaša ciljna publika odgovoriti? Ako je vaša šema boja slična vašem logotipu i brendiranju, da li je neodoljiva ili prijatna za gledanje? Da li pokušavate da prenesete glas svog brenda jarkom i smeđom narandžastom ili profesionalnom, smirujućom plavom bojom? Bez obzira na vaš izbor, trošenje vremena na istraživanje najboljih opcija boja posetiocima će ostaviti dobar utisak.

5.Brendiranje

Brendiranje je važno za sva preduzeća, i velika i mala. Dizajn i postavljanje logotipa vašeg brenda doprinosi ukupnom mišljenju gledalaca. Profesionalno dizajnirani logotipi uspešno upadaju u oči kupaca i pružaju jasnu sliku jedinstvenog glasa brenda. Izaberite lokaciju na svojoj veb lokaciji koja je posetiocima lako vidljiva, kao što je gornji levi ugao, jer ovde oko prirodno počinje da skenira veb lokaciju. Da biste dodatno učvrstili identitet vašeg brenda, razmislite o upotrebi istog logotipa na ambalaži, štampanom oglašavanju i markiranoj odeći. Kada je posao dosledan brendiranju, pruža kupcima integrisano i nezaboravno iskustvo brenda.

6.Funkcionalnost

Kada razmišljate o funkcionalnosti, mora se razmotriti nekoliko stvari. Naime, da li je veb lokacija funkcionalna u doslovnom smislu? Postoje li problemi sa učitavanjem ili neispravne veze? Da li su bezbednosne funkcije veb lokacije odgovarajuće potrebama vašeg preduzeća? Pored ovih operativnih problema, od ključne je važnosti da funkcije vašeg veb-mesta pogledate iz perspektive korisnika. Da li obrasci za kontakt, ankete i odeljci za povratne informacije kupaca na vašoj stranici funkcionišu ispravno? Jedan ili svi ovi funkcionalni problemi mogu navesti kupca da napusti vašu veb lokaciju.

7.Navigacija

Ako je veb lokacija zbunjujuća i otežana za navigaciju, kupci mogu da odu i da se više ne vrate. Da biste povećali efikasnost i privlačnost navigacije na vašoj veb lokaciji, obavite detaljni pregled veb stranice kao da ste novi posetilac. Obratite pažnju na tokove navigacije koji imaju smisla i one koji nemaju. Jedan od načina da poboljšate sposobnost posetioca da se lako kreće po vašoj veb lokaciji (i pomogne pretraživačima da indeksiraju vašu veb lokaciju) je dodavanje mape veb lokacije. Pored toga, pojednostavljivanje navigacije uklanjanjem nepotrebnih ili loših stranica može smanjiti vreme učitavanja, istovremeno poboljšavajući kvalitet mrežnog prisustva vašeg brenda.

8.Upotrebljivost

Veb stranice koje su jednostavne za upotrebu verovatnije će privući interesovanje kupaca i podstaći poslovanje. Korisnost se može povećati prikazivanjem informacija o proizvodima i uslugama na jasan, sažet način. Uverite se da vaša veb lokacija ima sve funkcije koje su kupcu potrebne da bi joj bila lako dostupna. Ako gledalac čita vaš blog i želi da se pretplati na bilten e-pošte, da li mora da traži obrazac za prijavu? Da li su vaše kontakt informacije jasno prikazane? Da li izgled vaše veb stranice podstiče društvenu razmenu i dalju interakciju sa vašim brendom? Ovi ključni elementi su neophodni za pregled prilikom optimizacije upotrebljivosti vaše veb lokacije.

9.Poziv na akciju

Postavljanje poziva na akciju na vašoj veb lokaciji podstiče kupce da kontaktiraju vaše preduzeće. Prijateljski predlog, poput „Kontaktirajte nas već danas!“ pokazuje da vaše preduzeće želi da razvije odnos sa svojim kupcima. Važno je da pozivi na akciju odgovaraju nivou posećenosti posetioca sa vašom kompanijom. Ako samo otkrivaju vaš brend, pozovite ih da se pretplate na vaš bilten e-pošte. Ako su već odani kupac, možda će im se svideti da učestvuju u programu nagrađivanja lojalnosti vašeg brenda. Bez obzira na to šta tražite od posetilaca na vašoj veb lokaciji, uvek dodajte poziv na akciju najmanje jednom na svakoj stranici.

10.Kratko vreme učitavanja

Kada traže informacije na mreži, ništa ne otežava posetioce više od sporog vremena učitavanja. Kupci se mogu potpuno odbiti zbog ovog problema. Testiranje vaše veb stranice pre vremena pomoći će vam da utvrdite probleme sa vremenom učitavanja, a oni se mogu rešiti pre zvaničnog izdanja vaše veb lokacije. Da biste povećali zadržavanje kupaca i pružili pozitivno korisničko iskustvo, povremeno procenjujte vreme učitavanja veb stranice nakon pokretanja. Kratka vremena učitavanja daju kupcima informacije koje žele kada ih žele. Ako vaša veb lokacija ne može da isporuči, učiniće je i konkurentska.

11.Aktivan blog

Blog na lokaciji pomaže korisnicima da budu informisani o najnovijim proizvodima, događajima kompanije i informacijama vezanim za industriju. Prikazivanje bloga na vašoj veb lokaciji je odličan način da se povežete s njima, posebno ako vaši postovi podstiču čitaoce na interakciju sa vašim brendom. Redovno ažuriranje vašeg bloga informiše kupce o vrednostima vašeg brenda i želji za unapređenjem komunikacije. Redovnim pružanjem čitaocima svežeg, korisnog i zanimljivog sadržaja, vaš brend postaje pouzdan resurs i autoritet u industriji.

12.Kompatibilnost sa više pregledača

Kako tehnologija napreduje, broj internet pregledača neprestano raste. Od Internet Ekplorera i Chrome-a do Firefoka i Safarija, može biti frustrirajuće držati korak sa svima njima. Kada kreirate veb lokaciju, od vitalne je važnosti osigurati da je vaša veb stranica dostupna iz više pregledača. Konkretno, vaša veb lokacija bi se trebala pravilno učitati u svim glavnim pregledačima – uključujući starije verzije. Ako ne preduzmete ovaj korak, možete isključiti veliki deo vaše baze klijenata, što može biti skupa posledica za rastuće poslovanje.

13.Responzivnost

Statistički podaci ukazuju da se upotreba mobilnih uređaja za obavljanje pretraživanja na mreži znatno povećala u poslednje dve godine. U stvari, približno 95% korisnika mobilnih uređaja računa na svoje uređaje da bi potražilo lokalne proizvode i usluge. Da bi efikasno dosegli ovu rastuću populaciju mobilnih korisnika, preduzeća moraju biti sigurna da su njihove veb lokacije dostupne sa bilo kog uređaja. Za veliku kompaniju koja već postoji na mreži ima smisla razviti zasebnu veb stranicu prilagođenu mobilnim uređajima dizajniranu da ima dobre performanse na bilo kom uređaju. S druge strane, preduzeću koje planira pokretanje veb stranice bilo bi bolje poslužiti odabirom prilagodljivog dizajna koji se može prilagoditi bilo kojem uređaju.

14.Captcha testovi

Neželjena pošta, neželjena pošta i još neželjene pošte. To je ono što neka preduzeća dobijaju u odeljcima za komentare, kontakt obrascima i forumima veb lokacija koji nemaju pripremljene captcha testove. Ovi testovi (prepoznaćete ih kao nasumična slova i brojeve otkucane pre nego što pošaljete veb obrazac) razlikuju ljude od robota. Dodavanjem ovih kratkih testova u vaše kontakt obrasce osiguraće se da samo ljudi mogu da koriste resurse vaše veb lokacije – štedeći vaše vreme i novac.

15. Efikasna sigurnost

Razvojem tehnologije noviji i napredniji bezbednosni rizici ugrožavaju integritet vaše veb stranice. Od malvera i virusa do zlonamernih aplikacija i pretnji hakera, veb lokacije moraju da spreče kršenje bezbednosti na prednjim i zadnjim krajevima. Veb stranice napravljene za obavljanje transakcija na mreži, poput veb lokacija za e-trgovinu, trebaju dodatne mere bezbednosti da bi zaštitile informacije o kupcima. Da bi smanjili potencijal za pretnje zasnovane na pregledačima, preduzeća moraju da dodaju SSL sertifikate na svoje veb lokacije. Tokom razvoja, presudno je pregledati sigurnosne funkcije uključene u okvir i dizajn vaše veb lokacije. Preduzeća takođe moraju redovno da vrše bezbednosne provere ili da sarađuju sa dobavljačem koji nudi ovu uslugu.

16. Offsite recenzije

Zbog promena Google-ovog algoritma za pretragu, veći prioritet je dat lokalnim pretragama. Usluge pregleda, kao što su Google i Ielp, mogu biti ključne za stvaranje kvalifikovanih potencijalnih klijenata za preduzeća. Sada, kada kupci traže lokalno preduzeće ili proizvod, na prvoj stranici rezultata pretraživača često ih dočekuju komentari o kompaniji. Dobijanje recenzija na veb lokacijama nezavisnih proizvođača dodaje kredibilitet vašeg brenda, dok gledaocima olakšava uvid u zadovoljstvo kupaca povezano sa vašim brendom. Da biste garantovali da kupci mogu da ostavljaju kritike o vašoj kompaniji, položite pravo na profil svog preduzeća na nezavisnim veb lokacijama za pregled, poput Google-a.

Možete da na tom mestu napravite poziv na akciju koji će podstaći klijenta da napiše recenziju i odvede ga do te usluge nezavisnog pregleda. Google nudi odličan način za povezivanje recenzija Google+ poslovnih stranica sa veb lokacijom. Sve dok imate adresu preduzeća koja ispunjava uslove i Google+ nalog, možete tražiti stranicu preduzeća i ako već ne postoji, možete je stvoriti. Kada Google potvrdi da ste vlasnik, videćete svoju Google+ poslovnu stranicu povezanu sa vašom veb lokacijom kad god se ona pojavi u SERP-u.

17. Google + verifikacija autora

Iako je Google prestao da prihvata zahteve za verifikaciju stranice (ne sme se mešati sa Google+ verifikacijom poslovne stranice, koja je i dalje aktivna), i dalje je neophodno izvršiti Google+ verifikaciju autora za vašu veb lokaciju. Povezivanje sadržaja stranice sa određenim autorima pomoću Google+ profila omogućava pretraživaču da lako razlikuje sadržaj koji je stvorio čovek od sadržaja manjeg kvaliteta. Dovršavanje Google+ koraka za verifikaciju autora takođe osigurava da se autorski red i fotografija pojavljuju u SERP-ovima. Kada su u potrazi za relevantnim sadržajem, veća je verovatnoća da će korisnici kliknuti na vezu pozdravljeni obećanjem informacija koje im pruža stvarna osoba. Kao bonus, polaganje prava na brend u SERP-ovima olakšava kupcima i vršnjacima da se povežu sa njim.

18. Praćenje

Između Google analitike, Google Vebmaster Tools i bing Vebmaster Tools, veb programeri imaju neophodne mehanizme za precizno i efikasno izračunavanje povrata ulaganja. I za tradicionalne i za mobilne veb stranice, ovi instrumenti se mogu zajedno koristiti za nadgledanje prometa, angažovanja i stopa konverzije. Nakon kopanja duboko u podatke, moguće je otkriti koje marketinške kampanje najbolje funkcionišu, a koje imaju loš učinak. Ovi dragoceni uvidi o tome zašto kupci dolaze, ostaju i ostavljaju vašu veb stranicu pomažu vašem timu da usavršava marketinške strategije i prilagođava tehnike angažovanja kako bi maksimizirao rezultate. Budući da vaše brendirano prisustvo na mreži deluje kao izlog trgovine 24 sata dnevno, nedelja dana, neophodno je pojednostaviti postupak merenja ishoda korišćenjem Google analitike zajedno sa Googleovim i bingovim alatkama za vebmastere.

19. Originalan sadržaj

Prilikom dizajniranja veb stranice, presudno je pisati visokokvalitetni, originalni sadržaj koji je relevantan za vašu kompaniju i proizvode. Sve, od kvaliteta vašeg sadržaja do korišćenih ključnih reči, utiče na rangiranje vaše stranice u rezultatima pretraživača. Istraživanje ključnih reči može pružiti ideje za teme i, ako se štedljivo koristi, pomoći će kupcima da brzo pronađu sadržaj koji traže. Da bi se povećala privlačnost, svaka veb stranica treba da ima najmanje 150 reči i treba da sadrži veze do verodostojnih resursa i drugih stranica na vašoj veb lokaciji. Sadržaj objavljen na vašoj veb lokaciji trebalo bi da bude više od davanja informacija, tako da odražava jedinstveni glas vašeg brenda. Pre objavljivanja koristite alat kao što je Copiscape kako biste osigurali da prođe standarde kopiranja. Objavljivanje duplikata sadržaja na vašoj veb lokaciji rezultiraće oštrim kaznama od Google-a, uključujući moguće uklanjanje iz rezultata pretraživača.

20. Slike

Sve što se nalazi na vašoj veb lokaciji smatra se intelektualnom svojinom i podleže zakonima o autorskim pravima. Kao jedan od vodećih svetskih dobavljača zaliha fotografija, Getti Images reguliše odgovarajuću upotrebu slika na mreži. Ako se ne postave uz dozvolu, slike zaštićene autorskim pravima mogu dovesti do novčanih kazni. Kada ugrađujete slike u sadržaj vaše veb lokacije, pripazite da dobijete pismeno odobrenje za upotrebu i platite odgovarajuće takse, ako je primenljivo. Postoje i veb lokacije koje nude pristup slikama bez autorskih prava. Međutim, obavezno pažljivo pregledajte uslove korišćenja pre nego što ih objavite. Za mnoga preduzeća troškovi povezani sa zakonitom upotrebom slika premašuju trenutnu korist „uzimanja nečega u bescenje“. S obzirom na ova 24 aspekta razvoja i dizajna veb stranica, jasno je da postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir prilikom izrade brendirane veb stranice. Pored povećanja prometa i generisanja potencijalnih klijenata, dizajn, navigacija i sadržaj vaše veb stranice moraju da angažuju kupce i podstaknu dalju interakciju sa vašim brendom. Dok pravite veb lokaciju, pregledajte alate i informacije navedene u ovom vodiču kako biste se uverili da vaša veb lokacija ima alate potrebne za uspeh.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *