Kako znati da je vaša veb lokacija bezbedna i sigurna?

Svaki vlasnik veb lokacije treba da preuzme odgovornost za osiguranje bezbednosti svojih posetilaca, ali nažalost, neke veb lokacije jednostavno nisu sigurne. Nebezbedna veb lokacija može da širi zlonamerni softver, krade vaše podatke, šalje neželjenu poštu i još mnogo toga. Da biste zaštitili sebe i svoje lične podatke, važno je znati da veb lokacija ozbiljno shvata vašu sigurnost – ali kako to možete znati? Potražite ovih pet znakova da je veb lokacija sigurna:

Potražite „S“ u HTTPS-u

Ako HTTPS zvuči poznato, trebalo bi – mnogi URL-ovi počinju sa „https“, umesto sa „http“, da bi označili da su šifrovani. Ovu sigurnost obezbeđuje SSL sertifikat, koji štiti osetljive informacije unete na tu veb lokaciju dok putuju sa te lokacije na server. Bez SSL sertifikata, sajber kriminalci otkrivaju te informacije i lako im pristupaju. Važno je napomenuti da HTTPS nije jedina stvar koju veb lokacija može – ili treba da učini – da zaštiti svoje posetioce, ali je dobar znak da vlasnik veb lokacije brine o vašoj bezbednosti. Bez obzira da li se prijavljujete, plaćate ili samo unosite adresu e-pošte, proverite da li URL počinje sa „https“. 

Potražite politiku privatnosti veb lokacije

Politika privatnosti veb lokacije treba jasno da saopštava kako vaše podatke prikuplja, koristi i štiti ta veb lokacija. Gotovo sve veb lokacije će imati jedan, jer to zahtevaju zakoni o privatnosti podataka u zemljama poput Australije i Kanade, a u EU su uvedena još stroža pravila. Politika privatnosti ukazuje da je vlasniku veb lokacije stalo da se pridržava ovih zakona i osigura da je njihova veb lokacija bezbedna. Obavezno ga potražite i pročitajte pre nego što date svoje podatke veb lokaciji.

Pronađite njihove kontakt informacije

Ako vam se zbog pronalaska podataka za kontakt veb stranice čini da je pouzdanija, niste sami. Istraživanje posetioca veb stranice pokazalo je da će 44 posto ispitanika napustiti veb lokaciju kojoj nedostaje telefonski broj ili druge kontakt informacije. U idealnom slučaju, bezbedna veb lokacija će jasno prikazivati adresu e-pošte, telefonski broj, fizičku adresu ako je ima, politiku vraćanja ako je primenljivo i naloge na društvenim mrežama. Oni ne moraju nužno pružiti zaštitu, ali ukazuju na to da postoji verovatno neko s kim možete kontaktirati ako vam je potrebna pomoć.

Potvrdite pečat njihovog poverenja

Ako vidite ikonu sa rečima „Bezbedno“ ili „Verifikovano“, verovatno je pečat poverenja. Pečat poverenja ukazuje na to da veb lokacija radi sa bezbednosnim partnerom. Ovi pečati su često pokazatelj da neka veb lokacija ima HTTPS bezbednost, ali mogu da ukazuju i na druge bezbednosne funkcije, poput datuma od poslednjeg skeniranja malvera na toj veb lokaciji.

Otkrijte znakove malvera za veb lokacije

Čak i ako veb lokacija ima SSL sertifikat, politiku privatnosti, kontakt podatke i značku poverenja, ona i dalje možda nije bezbedna ako je zaražena malverom. Ali kako znati da li je veb lokacija zaražena malverom? Potražite znakove ovih uobičajenih napada:

Deformacije. Ovaj napad se lako uočava: sajber kriminalci zamenjuju sadržaj veb lokacije svojim imenom, logotipom i / ili ideološkim slikama.
Sumnjivi iskačući prozori. Budite oprezni prema iskačućim prozorima koji iznose neobične tvrdnje – oni verovatno pokušavaju da vas namame da kliknete i slučajno preuzmete malver.


Malvertising. Neke zlonamerne oglase je lako uhvatiti. Obično se čine neprofesionalno, sadrže pravopisne / gramatičke greške, promovišu „čudesna“ lečenja ili skandale poznatih ličnosti ili sadrže proizvode koji se ne podudaraju sa vašom istorijom pregledanja. Važno je napomenuti da legitimni oglasi mogu da se ubrizgavaju i sa zlonamernim softverom, zato budite oprezni kada kliknete.

Kompleti za phishing. Kompleti za „pecanje“ su veb lokacije koje imitiraju često posećene veb lokacije, poput bankarskih veb lokacija, kako bi prevarili korisnike da predaju osetljive informacije. Možda se čine legitimnim, ali pravopisne i gramatičke greške će ih izdati.
Zlonamerna preusmeravanja. Ako ukucate URL adresu i preusmerite se na drugu veb lokaciju – posebno onu koja izgleda sumnjivo – na vas je uticalo zlonamerno preusmeravanje. Često se koriste zajedno sa setovima za phishing.


SEO neželjena pošta. Pojava neobičnih veza na veb lokaciji, često u odeljku za komentare, siguran je znak SEO neželjene pošte.
Upozorenja pretraživača. Neki popularni pretraživači će skenirati veb lokacije u potrazi za malverom i na nju postaviti upozorenje ako je definitivno zaražena malverom.


Žalosno je što nije svaka veb lokacija pouzdana i sigurna, ali ne dozvolite da vas to sprečava da ne idete na mrežu – samo to učinite sigurno! Jednostavno prepoznavanje bezbedne veb stranice može vam pomoći u zaštiti vaših ličnih podataka. Legitimni pečat poverenja, „https“, politika privatnosti i kontakt podaci su dobri znaci da je veb lokacija sigurna! Za više informacija o zaštiti podataka na mreži posetite naš blog o sigurnoj kupovini na mreži.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *