Zašto mi je uopšte potreban logo?

Kada razmatrate sve faktore koji utiču na izgradnju preduzeća, stvaranje logotipa možda neće izgledati kao glavni prioritet.

„Možda mi uopšte nije potreban logotip“, šapće vam mali glas u pozadini uma.

Ne slušajte taj glas, možete pogrešiti. Imati logotip sastavni je deo uspeha vašeg brenda – upravo tamo sa visokokvalitetnim proizvodima i pozitivnim preporukama. Pa, zašto je logotip važan? Jer privlači pažnju, ostavlja snažan prvi utisak, osnova je identiteta vašeg brenda, nezaboravan je, odvaja vas od konkurencije, neguje lojalnost brendu i očekuje ga vaša publika.

Logo privlači pažnju

Ovih dana je pažnja kratka – naročito pažnja potrošača. Kako stvari stoje, kompanije imaju oko 2 sekunde da ubede potencijalne kupce da su njihovi proizvodi vredni bilo kakvog razmatranja.
Napravite logotip. Logotip može brzo privući pažnju gledalaca i na zanimljiv način saopštiti osnovne vrednosti kompanije. Taj kratki raspon pažnje – znate, onaj zbog kojeg potrošači prosuđuju vaše poslovanje po izgledu – može vam ići u korist ako imate solidan logotip koji govori u ime vaše kompanije.

Ostavlja snažan prvi utisak

Logo je prvo predstavljanje kompanije potrošačima. Ako je dobro dizajniran, može izazvati interes javnosti i pozvati ih da saznaju više o kompaniji; ako ne, upravo ste otuđili potencijalnu bazu kupaca i u osnovi rezervisali svoje poslovanje.

Ovaj prvi utisak je vaš način da odmah saopštite vlasništvo nad proizvodom ili proizvodima koje prodajete ili nišom kojom dominirate.

Da li nudite ženske košarkaške lopte sa pojačanim hvatom? Da li su vaši finansijski saveti posebno korisni za samostalne preduzetnike? Vaš logotip predstavlja vašu kompaniju kao autoritet u vašem profesionalnom prostoru od samog početka.

To je osnova identiteta vašeg brenda

Uspešno brendiranje govori o priči koja će uticati na emocije kupaca – jednostavno i jednostavno.

I, iako je tačno da je dizajn logotipa samo deo brenda kompanije, on služi kao temelj za čitav narativ na kojem je brend izgrađen.

Boje, tonovi, fontovi – sve ovo određuje priča koju pokušavate da ispričate, a vaš logo postavlja scenu za ovu priču.

Ovi elementi će se kasnije prevesti iz vašeg logotipa u sve vaše materijale za brendiranje – zaglavlja, vizit karte, odredišne stranice, kako vi kažete – stvarajući konkretan, tržišni identitet brenda.

Logo je ono što se pamti

Logotipi su tačka identifikacije; oni su simbol koji kupci koriste za prepoznavanje vašeg brenda. Idealno bi bilo da želite da ljudi odmah povežu pogled vašeg logotipa sa sećanjem na ono što vaša kompanija radi – i, što je još važnije, kako se osećaju u njima.

Budući da je dobar logotip vizuelni, estetski ugodan element, on pokreće pozitivno podsećanje na vašu marku, a samo ime vaše kompanije možda ne bi.

I, ako smo svi iskreni, neka publika će verovatno zaboraviti naziv vašeg preduzeća (ne shvatajte ga lično – to je ljudska priroda), ali vaš logotip odmah će povezati sa svojim sećanjima na vaš brend

Logo vas izdvaja od konkurencije

Usudite se biti drugačiji sa svojim logotipom, jer logotip vaše kompanije govori potrošačima zašto je vaše poslovanje jedinstveno. Svakako, možda u vašem gradu postoji još 50 kafića, ali vaša je jedina koja se zalaže za održivost, a vaš zeleni, zemljani logotip se izdvaja i pamti.

Dobro dizajniran logotip kompanije može pomoću prave ikone ili odgovarajućeg fonta da saopšti sve, od pozadine kompanije (profesionalne, opuštene, zabavne) do njihove misije (zabava, efikasnost i inovacije).

Drugim rečima, vaš logotip je forum kako da prenesete svoje vrednosti i pokažete potrošačima zašto niste poput svojih konkurenata – bolji ste.

Logo podstiče lojalnost brendu

Kako vaš brend raste, vaš logotip će postajati sve poznatiji širokom krugu potrošača, a ovo poznavanje stvara percepciju da ste pouzdani i pristupačni.

Razmislite o tome: kada kupujete opremu za vežbanje i iznenada ugledate pantalone na traci sa Nike majicom, odmah ste spremni za kupovinu. Zašto? Jer sa Nike odećom znate da ste u sigurnim rukama; Nike je brend u koji imate poverenja. Poverenje se gradi na dobro dizajniranom logotipu, a lojalnost brendu se brzo prati.

Jednom kada im se svidite, kupci će vas potražiti iznova i iznova – a vaš logotip je stvar koju će prvo potražiti.

Vaša publika to očekuje

I na kraju, ali ne najmanje važno:

Vaš logotip je prva stvar koju će publika potražiti kada vidi bilo kakvu komunikaciju vašeg brenda. Trebalo bi da bude ispred i središte svih vaših marketinških materijala kao što su vizit karte, flajeri, oglasi itd.

Ako nemate logotip (i onaj koji se ističe), tada propuštate priliku da svoje poslovanje upecate u umove svoje publike.

Zaključak

Kao što vidite, potreban vam je logotip; to je vitalni deo izgradnje uspešnog poslovanja i brenda.

Da bi udovoljio ovoj potrebi, Tailor Brands je kreirao bogat dizajnerski paket posvećen izradi vašeg logotipa i brenda. Naš alat za izradu logotipa i alat za brendiranje može vam pomoći da stvorite jedinstvenu i efikasnu sliku koja predstavlja najbolje kvalitete vaše kompanije.

Spremni ste da napravite logotip i počnete da gradite prepoznatljivost brenda? Idite do našeg proizvođača logotipa i krenite u dizajn!
Kreativan Sajt se bavi izradom modernih i kreativnih logotipa. Ako vam treba logo, želite da budete prepoznatljivi, mi vam možemo ponuditi moderna i kreativna idejna rešenja. Naš portfolio možete pogledati ovde.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *